Dlaczego w 2021 warto zrobić tofu fetę? - Kuchnia wegańska

tofu feta

Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek

Szpinak i suszone pomidory to połączenie, które uwielbia kuchnia wegańska. Jest ono nie tylko szalenie zdrowe, ale też i smaczne. Samo przygotowanie potraw nie trwa przy tym długo. Przepisy wegańskie często wykorzystują susz

Dlaczego w 2021 warto  zrobić tofu fetę? - Kuchnia wegańska tofu feta
one pomidory jako składnik sosów. Wystarczy połączyć je z odrobiną cebulki, czosnku i kilkoma garściami świeżego szpinaku. Zblanszowane idealnie sprawdzają się jako dodatek do makaronu, oczywiście w stu procentach roślinnego. Przepisy wegetariańskie łączą je natomiast z tradycyjnym makaronem.


Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu

Od jakiegoś czasu zmagałam się z dość dużą nadwagą. Zaczęło utrudniać mi to normalne funkcjonowanie, a wyniki badań wskazywały na to, że natychmiast trzeba zmienić coś w swoim życiu, bo może dojść do groźnych powikłań metabolicznych. Nigdy jakoś szczególnie nie lubiłam aktywności fizycznej, ale przełamałam się - zaczęłam dużo spacerować, liczyć kroki. Dietetyk zasugerował również diametralną zmianę sposobu odżywiania. Zaproponował rezygnację z mięsa i dał do zrozumienia, że podstawą ma być kuchnia wegańska. Zaczęłam przeglądać sieć i znalazłam tam fantastyczne przepisy wegańskie i przepisy wegetariańskie. Korzystam z nich na co dzień, schudłam już prawie 20 kg, czuję się fantastycznie i mam ochotę na więcej!


Jarskie przysmaki

Przepisy wegańskie jak również przepisy wegetariańskie wcale nie muszą kojarzyć się z czymś szalenie nudnym. Dania niezawierające w swoim składzie mięsa nie są pozbawione finezji, a zwłaszcza odpowiednich składników odżywczych. Kuchnia wegańska obfituje w niezliczoną ilość kombinacji warzywno-owocowych. A w połączeniu z grzybami i produktami bazującymi na skrobi /kasze, płatki, makarony/ stanowią dietę do pozazdroszczenia. Niektóre rośliny wysokobiałkowe potrafią doskonale zastąpić tak powszechną dietę mięsną.